Hrvatski  l   English  

Buteljirana vina

Graševina


Zelenkasto - žute boje koja odležavanjem prelazi u svijetložutu sa zlatnim odsjajem. Miris je čist, prevladava zelena jabuka i slično voće. Ima notu mineralnosti, što u kombinaciji s voćnošću daje fantastičan odnos. Svjež i skladan, lagano gorkast okus idealno se sljubljuje s jelima od bijelog mesa, ali i sa zagorskom puricom.

Dijamant pusa


Dijamant pusa cuvee bijelih sorata (chardonnay, sauvignon,traminac, silvanac zeleni) je suho vino, svijetložuto- zelenkaste boje. Lepršavo vino nježnih cvijetnih aroma koje se isprepliću između primarnih aroma bazginog cvijeta i ogrozda u sauvignonu do cvjetnih aroma u chardonnayu te izražene mineralmosti u silvancu zelenom. Kompleksno vino u klasi vrhunskog prigodno za sve vrste proslava. Preporučuje se za jela s roštilja.

Silvanac zeleni


Naglašene zelenkasto-žute boje. Polusuho vino nižih alkohola, odlikuje ga izrazita pitkoća i prepoznatljiva svježina njegovih Silvanerskih predaka. Nježno i lepršavo vino izražajnih arama tipičnih za ovu sortu. Preporučuje se uz jela od bijelog mesa, zagorsku puricu,te lagane kozje i kravlje sireve.

Sauvignon


Suho vino, svijetložuto-zelenkaste boje na nosu intenzivno, a u mirisu se raspoznaju arome bazge, trave, ogrozda. Izuzetno kompleksno vino koje se ističe svojom svježom sortnom aromom i izbalansiranom okrepljujućom kiselkastošću. Dobro se slaže s hladnim predjelima i sirevima.

Traminac mirisavi


Zlatnožute boje, jak, niske kiselosti i lagano uljaste strukture, traminac mirisavi (ime sorte) u svom mirisu ima jasan zaštitini znak: radi se o aromama koje podsjećaju na ružine latice i med.Te specifične arome čine ga lako raspoznatljivim. Buduči da je polusuho vino, preporučuje se za mesna jela kontinentalne kuhinje.

Chardonnay


Bijelo suho vino, žuto-zelenkaste boje, izražene voćnosti, jako, glatko. Prirodno visok udio alkohola daje mu zaobljen i sladak okus. Voćni se okusi kreću od limuna do jabuke. Idealan za dozrijevanje u novim bariknim bačvama, a zbog svoje neutralnosti rado je viđen partner kontinentalnim jelima.

Crna vina

Pinot crni


Suho vino. Rubinsko crvene boje.Prevladavaju arome maline i tamnog bobičastog voća. Odležava u francuskim bariknim bačvama, te se osjeća okus ugodnih i dozrelih tanina. Ovo vino odlikuju povišeni alkoholi, ne tipični za ovu regiju, no tipični za ovu berbu. Preporučuje se uz tamno meso peradi i jela od divljači. Idealna temperatura serviranja 16 stupnjeva celzijusa.

Zweigelt


Zweigelt je austrijska sorta nastala križanjem frankovke i st. Laurenta. Ovu sortu odlikuje veća rodnosti, pa je ovo vino srednjeg tijela. Malo povišenih kiselina, no veoma skladno. Na nosu čisto i u fazi razvoja. Prevladavaju mirisi bobičastog voća. Dozrijeva u srednje paljenim bariknim bačvama od slavonskog hrasta. Tamno crvene- rubinske boje. Preporučuje se uz Janjetinu i svinjetinu pripremljenu na tradicionalni način. .

Cabernet sauvignon


Suho vino, duboke rubinsko-crvene boje, snažnijeg tijela, izražena sortnog okusa i mirisa koji podsjeća na crni ribiz, vaniliju, zelenu papriku. Na okusu uravnoteženost i intenzitet osnovnih komponenti daje prirodnu mogućnost za dugotrajno starenje. Dozrijeva u francuskim hrastovim bačvama te su okusi mlade hrastovine – vanilija, kruh prepečenac, začini, ustvari dio profila ovog vina. Užitno je uz tamna mesa i jela od divljači.

Rose


Poluslatko vino sorta Cabernet Squvignon. Preporučuje se isključivo za žene.

Specijalna vina

Croaticum


Selekcija posebno biranih fruktoznih grozdova sorte Cabernet Sauvignon na posebnim južnim položajima. Suho vino na granici polusuhog,snažne rubinske boje. Izrazito kompleksno vino snažnog i skladnog tijela. Prevladavaju arome suhe šljive, bobičastog voća i vanilije. Dozrijeva u francuskim hrastovim bačvama prve klase. Preporučuje se uz jela od tamnijeg mesa i jela s roštilja.

Darmol


Darmol je specijalno vino dobiveno selekcijom najkvalitetnijeg grožđa od sorata cabernet sauvignon i MERLOT. Arhivsko vino sa točno određenom numeriranom serijom.

Predikatna vina

Santa Maria Nigra (Cabernet sauvignon)


Posebne selekcije botritiziranog grožđa. To grožđe smežurala je i koncentrirala botrytis cinerea ili plemenita plijesan. Botritis se pojavljuje u vinogradima pod određenim vremenskim uvijetima: jutarnjoj magli i suhom i toplom popodnevnom vremenu. Takvo dehidrirano grožđe razvija specifične arome koje oduševljavaju i izrazito su kompleksne i užitne. Ovo je vino koje poslužujemo nakon ručka ili večere - visokog udjela alkohola i šečera. Snažno vino koje će zabljesnuti u svom punom sjaju nakon godina provedenih u podrumu.

Santa Maria Bianca (Graševina)


Posebne selekcije botritiziranog grožđa. To grožđe smežurala je i koncentrirala botrytis cinerea ili plemenita plijesan. Botritis se pojavljuje u vinogradima pod određenim vremenskim uvijetima: jutarnjoj magli i suhom i toplom popodnevnom vremenu. Takvo dehidrirano grožđe razvija specifične arome koje oduševljavaju i izrazito su kompleksne i užitne. Ovo je vino koje poslužujemo nakon ručka ili večere - visokog udjela alkohola i šečera. Snažno vino koje će zabljesnuti u svom punom sjaju nakon godina provedenih u podrumu. Preporučuju se uz desert.

Muškat žuti


Desertno vino, slamnato-žute boje, izražena muškatnog mirisa, prava eksplozija okusa i cvjetnog mirisa. Na okusu dugotrajno, aromatično. Idealno se slaže sa zagorskim štruklima, svim vrstama štrudla i slastica.

Najbolji mladi hrvatski vinar 2011.Projekt IZBOR NAJBOLJEG MLADOG HRVATSKOG VINARA kojeg organiziraju Hrvatska poljoprivredna komora i Zagrebački velesajam, uz međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita potvrđuje svoje ciljeve i aktualna je gospodarska i marketinška akcija usmjerena razvitku vinarstva i promidžbi vinara.

Izborom najboljih mladih vinara afirmira se i podiže kvaliteta hrvatske proizvodnje grožđa i vina na hrvatskom selu, pridonosi očuvanju obitelji i kulturne baštine. Isticanjem najboljih mladih vinogradara i vinara u hrvatskom društvu potiče se i njihov napor uložen u vlastiti stručni i poduzetnički razvoj.

Obitelj Micak MLADEN MICAK, dipl. ing. agronomije iz Marije Bistrice nosi titulu Najboljeg hrvatskog mladog vinara za 2011. godinu. Što mu je donijela i na što ga je obvezala ta titula? Mladen Micak prije svega ističe svoju ljubav prema obiteljskoj tradiciji u vinogradarstvu i vinarstvu, koju s ponosom nastavlja, angažman cijele obitelji koja ga podržava i sudjeluje u daljnjem razvitku obiteljskog gospodarstva. Mladi vinar Micak svoje znanje i rad ulaže u podizanje vrijednosti autohtonih sorti sa "zagorskih brega“ i zagorskih vina koja jesu i kvalitetna hrvatska vina.

Izbor za najboljeg mladog vinara značio je za njega potvrdu i snažan poticaj za daljnje širenje i poboljšanje poslovanja samopouzdanje koje je tim izborom osjetio ocjenjuje neprocjenjivim. Interes za njegov rad pokazali su renomirani stručnjaci i enolozi, naglašene su posebnosti i vrijednosti proizvedenih vina iz autohtonih sorti, uslijedile su mnoge preporuke i polako, ali sigurno, širi se tržište za njegova kvalitetna vina.

Uvjeren je da cijeli niz ideja i projekata koje ima za svoje obiteljsko gospodarstvo, može zajedno s drugim proizvođačima vina, obrtnicima, lokalnim poduzetnicima, turističkom zajednicom, hotelima uspješno ostvariti i time doprinijeti kvalitenoj i bogatoj ponudi svog kraja. Ono što je važno za gospodina Micka je ne stati - stalno učiti i obrazovati se, otkrivati poboljšanja, unapređivati poslovanje, provjeravati postignuto u struci među konkurencijom i potrošačima, otvoriti se za sve što podiže proizvodnju, kvalitetu i ponudu vina. Naglašava - iskrenost u svemu je najvažnija i samo tako mogu se dalje razvijati i proizvoditi svoja najbolja vina.

Organizatori Izbora najboljeg hrvatskog mladog vinara zaključuju: izabrani najbolji mladi vinar gospodin Mladen Micak je svojim dosadašnjim radom i više nego opravdao izbor i ciljeve koje taj izbor ima. Kao organizatori, zajedno s njim dijele optimizam za daljnji razvitak hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, napose za prepoznatljivo i kvalitetno autohtono hrvatsko vino. Zbog toga, svima koji vole dobro vino, koji žele osjetiti cjelinu ponude obiteljskog gospodarstva Micak, koji žele naučiti više o vinima i autohtonim sortama Hrvatskog Zagorja, svima koji žele kontakt s poduzetnim mladim ambicioznim stručnjakom i proizvođačem "dobre kapljice“ preporučiti da ne oklijevaju - naići ćete na srdačnu dobrodošlicu.